Lifeandmoney

Öngondoskodás

Nyugdíjas évekre

Kiszámoltad már, hogy időskorodra mekkora állami nyugdíjraszámíthatsz majd? Gondolkodtál már azon, hogy vajon mit tartogat a jövő és 10-20-30-40 év múlva, amikor nyugdíjas leszel vajon milyen élet vár rád?
Ha igen, akkor jó úton haladsz ahhoz, hogy gondoskodj a jövődről és ne legyél kiszolgáltatott időskorodban. Az öngondoskodást az állam is támogatja adójóváírással, s ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos mértékig mindenkinek a kezébe kell vennie a sorsát. Az állami támogatások, adókedvezmények jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a megtakarításaink a megfelelő méretűre duzzadjanak. Ha nem használod ki ezeket az adózással kapcsolatos kedvezményeket, nyugdíjas korodig több millió forintot dobsz ki az ablakon.
Szerinted majdani nyugdíjad fedezni fogja a megélhetésed?
Ha a fenti kérdés válaszát még nem tisztáztad magadban, akkor itt az ideje egy kicsit előre utazni az időben és megfigyelni a jövőbeni idősebb Önmagadat. Meglesni egy időkapun át azt, hogy az az idős hölgy vagy úr, akivé válni fogsz életed során, vajon milyen életszínvonalat engedhet majd meg magának. Meg tudja-e venni magának nap mint nap a számára megfelelő mennyiségű élelmiszert, ki tudja-e fizetni a számláit, az orvosi és egyéb ellátásokat, megengedheti-e magának, hogy ajándékot vegyen az unokáinak, van- e lehetősége néha elutazni a barátaival. A mi feladatunk az, hogy megadjunk ehhez az időutazáshoz minden olyan információt, amit szükséges tudnod ahhoz, hogy reális képet kapj a jövőben téged érintő korlátokról és lehetőségekről.
Hallottál már arról, hogy növekszik az átlag életkor, ugyanakkor egyre csökken a születések száma?
Ha a nyugdíjkorhatár marad, az emberek viszont tovább élnek, a nyugdíjuk kifizetése egyre nagyobb terhet ró a nyugdíjalapokra, illetve a magyar gyakorlatban az államháztartásra. A befizetők aránya csökken, a kifizetésre jogosultak száma nő, ráadásul időskorban szaporodnak az egészségügyi problémák is. Az állami nyugdíj szempontjából egyre nagyobb probléma az, hogy manapság az emberek tovább élnek, a nyugdíjakat egyre hosszabb időn át kell kifizetni és ez egyre nagyobb terhet ró az államháztartásra. A problémát fokozza, hogy a népesség csökkenése miatt a befizetők aránya jóval kevesebb így a jelenlegi un. Felosztó-Kirovó rendszerben nem áll rendelkezésre a nyugdíjak kifizetéséhez szükséges pénzmennyiség.
Rendelkezel már valamilyen megoldással arra, hogy legyen majd megfelelő nyugdíjad?
Magyarországon még mindig sokan gondolják azt, hogy „majd lesz valahogy”, vagyis fognak kapni valamekkora nyugdíjat. Ez így van. Viszont nem az a kérdés, hogy lesz-e nyugdíj, hanem az, hogy mekkora összegű és az mire lesz elég. A fenti problémák miatt elkerülhetetlenek az olyan intézkedések, mint a nyugdíjkorhatár emelése és a nyugdíjak csökkentése. Nézzünk őszintén a tények elé:
KATA-s vállalkozóként félreteszed a nyugdíjadra azt az összeget, amit megtakarítasz azon, hogy jóval kevesebbet fizetsz az államnak?
Jelenleg több mint 300 ezren adóznak a KATA szerint, és túlnyomó többségük az alacsonyabb adót fizeti. Ez azt jelenti, hogy ezek a vállalkozók meghozták azt a döntést, hogy időskori ellátásukat nem az államra bízzák, hanem maguk halmozzák fel. Ők az államtól jóval kisebb nyugdíjra számíthatnak a kevesebb befizetés miatt, de vajon valóban félreteszik az öregkorukra szükséges összeget, vagy felélik a mindennapjaikra, amivel kevesebbet fizetnek?

Töltsd ki űrlapunkat és mi felvesszük veled a kapcsolatot.

Elkészítjük neked azt a személyes pénzügyi analízist, ami alapján érdemben tudsz gondolkodni a jövődről és lehetővé válik számodra a tudatos felkészülés a nyugdíjas éveidre.

Kijelentem, hogy a jelen űrlap kitöltése során megadott személyes adataim kezeléséhez ezúton hozzájárulok. Jelen hozzájárulásomat megfelelő előzetes tájékoztatást követően adtam meg, mely önkéntes döntésen alapul. Adatkezelési tájékoztató megtekintése