Siófokon farkaséhesen kóvályogtam a Petőfi Sétány közelében, és mindig egy keleti hangzású név ugrott be: Mustafa. Mustafa, hát persze! Sokat hallottam már róla, egyrészt mert a helyiek, ha kiejted a szádon, hogy éhes vagy, egyből oda küldenek – nincs apelláta – másrészt az ország minden táján pontosan tudják, ha egy kiváló gyros-ra vagy falafelre vágysz, akkor bizony errefele kell venned az irányt.

A lábam engem is ide hozott, és egy kedves, hűs oázisban találtam magam, ahol csupa széles mosolyú ember fogadott, akik kedvesen hellyel kínáltak, 2 percen belül pedig érkezett is a házi dinnyés limonádé az asztalomhoz. Amíg a kiválasztott falafel tálamra vártam, természetesen informálódtam, ki is ez a híres Mustafa. Kiderült, hogy 23 évvel ezelőtt, az akkor még gyógyszerésznek készülő baráti páros egynyári munka gyanánt vert tanyát Siófokon, és akkor még 4 négyzetméterről intézték Siófok gyros ellátását.

mustafa-siofok

Azóta már több üzlethelyiség és összesen 250 vendég befogadására alkalmas terasz várja az éhes tömegeket gyakorlatilag reggeltől hajnalig, vagy ahogy ők fogalmazták: amíg a vendég haza nem engedi őket. Mindig valami újdonságon törik a fejüket, de a lényeg mindig ugyanaz: a minőségi és utánozhatatlan gyros, amit a kezdetek óta saját recept alapján készítenek, maguk gondoskodnak a húsról, amit minden nap frissen szállítanak le a tulajdonosok, maguk pácolják be saját, hagyományos receptjük szerint, majd tűzik fel a húst a sütéshez. Ehhez pedig saját kezükkel gyúrt tésztából kemencés pitát készítenek, amit még melegében töltenek fel a hússal, roppanós zöldségekkel és ízletes szószokkal.

mustafa-siofok1

Ezen információk tudatában már tűkön ültem, hogy végre megérkezzen a falafel tálam. Pár perc, és már asztalomon is pihent az esztétikusan elrendezett tál, amit egy hatalmas mosoly kíséretében kaptam meg a felszolgálótól. Az jutott eszembe erről, mennyire ritka manapság az olyan vendéglátóhely, ahol a vendég elégedettsége van a középpontban, és milyen jó, hogy Mustafáék ezeket a hagyományos értékeket képviselik.

Az étel kifogástalan volt, minden falatja tökéletes: a falafelgolyók ízletesek, kellemesen fűszerezettek, a saláta frissen, fetasajt kockákkal gazdagon szórva és isteni joghurtos szósszal nyakonöntve terült el a tányéron, a sültkrumpli majszolását pedig még akkor sem bírtam abbahagyni, amikor már tulajdonképpen kipukkadtam.

mustafa-siofok4

Az étlap egyébként mindenféle ízlésnek megfelelően sorakoztat fel ételeket: az évek során a magyar konyha remekeiből is válogattak, így került be a kínálatba a halászlé és a gulyásleves, emellett a kötelező vakációs elemek, mint a pizza, sem hiányozhatnak, amiből jópár igen ínycsiklandó darabot láttam az asztalokhoz érkezni ott töltött időm alatt. Reggelizésre is van lehetőség, hamburgerezésre, hot-dogozásra, sőt még romkocsmázásra is, ugyanis megnyílt a Chihi-Cheho Mustafáék mellett, szintén az ő gondozásukban, ahol esténként koncertekkel, koktélpartikkal, és hamisítatlan Mustafa-hangulattal várják a kikapcsolódni vágyókat.

mustafa-siofok2

2015 újdonsága Mustafáék háza táján követi a reform-étkezés trendjeit. Egy általuk fejlesztett séta dobozban már a főszezon elejétől kérhető lesz a fitness gyros is, mely pita nélkül, ám minden más jóval megpakolva fogyasztható, ám vigyáz a nyaralók vonalaira. Ebből is látszik, Mustafáék életében a vendég az első – a már évek óta együtt dolgozó, jól összeszokott csapat nyitva tartásuk évi 7 hónapja alatt minden napon arra törekszik, hogy elégedett, boldog és jóllakott vendégek távozzanak tőlük, és jöjjenek vissza máskor is.

Engem végérvényesen meggyőztek: teljesen biztos, ha újra Siófok felé vet a sors, náluk fogom teletömni megint a hasam.

Mustafa Gyros

8600 Siófok, Mártírok útja 9.
06 (70) 943 8078

facebook.com/mustafagyros