Kezdjük úgy, mint a nagy klasszikusok, hogy egyszer volt, holnem volt… Volt egyszer egy étterem Gyöngyös belvárosában, mely teljesen magával ragadott minket, az első pillanattól fogva…

Budapesti bázisúként ritkán van alkalmunk vidéki városok varázslatait felkutatni, de szerencsénkre Gyöngyösön járva kaptunk egy fülest, hogy Bori Mamihoz mindenképpen érdemes betérni. Akik sokat utaznak Magyarországon fel s alá, azok jól tudják, az ország minden szegletében vannak jellegzetes gasztronómiai egységek, ahová egyszerűen kötelező benézni, ilyen például Egerben a Palacsintavár, vagy Keszthelyen a Halászcsárda, esetleg Érden a Pataki Cukrászda. Nos, megtaláltuk Gyöngyös kötelezően látogatandó helyét, ez pedig a Bori Mami!

Bori_Mami_Gyongyos

Már az éttermet megközelítve érezhetően megváltozik az atmoszféra, egy nyugalommal teli zöld szigeten találjuk magunkat, ahol a csavarosan nyírt fák és zöldellő bokrok invitálnak a mese életre keltésére. Az étterembe lépve a belső kialakítás és a pincérek kedvessége nyer meg magának elsőként, a szívélyes vendéglátók készséggel kísértek minket egy szabad asztalhoz. Két csodálatos bronzfa, vintage stílusú képek, domináló barna szín keveredik az élénk fényekkel – mindezek egyszerre idéznek családias és egyedien elegáns légkört

Kávéval indítottunk, ennél a lépésnél máris a bőség zavarával találtuk magunkat szemben, én végül egy pörkölt-mogyorós latténál döntöttem, ami annyira jó választásnak bizonyult, hogy én kávét életemben nem ittam még meg ilyen gyorsan. Annyira finom volt, hogy nem bírtam levenni a kezem a pohárról, és ahogy az asztalunknál körbe néztem, a többiek is a már üres pohár felett csücsülve nyalogatták a habot a szájuk széléről.

kave-bori_mami_gyongyos

Továbbnéztük az itallapot, nagy megelégedésre szolgált, amit tapasztaltunk: egyrészt az óriási választék, másrészt a több, mint 40 féle szálas tea kínálat, a ház borai mind-mind rendkívül impozánsnak tűntek, de maradtam egy hűsítő házi limonádénál (elveim szerint ha a limonádé igényesen, finoman van elkészítve valahol, akkor később sem érhet csalódás), amit kellemesen harmonikus kortyokban élvezhettem.

Az ételválasztásnál a pincér ajánlatára hagyatkoztunk, így került elém egy óriási sajttál méretes fatálon, melyet házi paradicsomos bagettel és fügelekvárral szolgáltak fel. Az ízek ilyesfajta kavalkádjára nem teljesen voltam felkészülve, de annyira jól harmonizált az édes füge az érett paradicsom és a sajtok átütő ízével, hogy még a tervezett utolsó-utáni falat után is nyúltam a következő, még langyos bagettszeletért.

bori-mami-ahol-jo-lenni

Mivel késő este volt már, a főételt kihagytuk, viszont pótoltuk az így elmaradt kalóriamennyiséget a desszertnél, ami szintén a ház ajánlatával mexikói chillis csokitorta lett, amit vaníliafagylalttal és könnyű tejszínhabbal tálaltak. A chillis csokitortában az a ravasz, hogy amíg le nem nyeled a falatot, nem érzed a chilli erejét, ám amint leérkezik, az utóíz előhívja ezt a kellemesen bizsergető érzést. A tortaszelet 80%-os kakaóval készült, így elég tömény, amit viszont nagyon jól old a vaníliafagyi és a tejszínhab párosa. Egyetlen szelet után úgy éreztem, mintha egy ötfogásos vacsorán lennék túl, teljesen eltelített, és a chilli utóíze kedvesen emlékeztetett a megelőző kulináris élvezetre.

mexikoi-chilis-csokitorta-bori-mami-gyongyos

Összességében nagyon jól érzetük magunkat, egészen biztos, hogy még vissza fogunk térni a nyár folyamán, hiszen az akkor már nyitott terasz várhatóan felerősíti majd az eddigi kellemes tapasztalatokat. Bori Mami egyébként hétről hétre különlegességekkel lepi meg a Gyöngyös és környékieket, piano estekkel, előadóművészek műsoraival teszi színesebbé a helyi kulturális életet is. Innentől kezdve egyértelmű az, ha Gyöngyös felé járunk, akkor Bori Mamihoz mindenképpen be kell térnünk!

Bori Mami

3200 Gyöngyös, Belváros tér 7.
Telefonszám: (30) 830 9343
E-mail: hello@borimami.hu

www.facebook.com/borimami.hu